Boudewijn Jansen is een dirigent met een breed repertoire met focus op opera en oratorium.  Na zijn studie piano en orkestdirectie, aangevuld met koordirectie, cello, orgel en zang, werkte hij onder meer bij de Nederlandse Reisopera en de Stichting Kameropera Nederland. Sinds 1994 is Boudewijn Jansen verbonden aan de muzikale staf van  De Nationale Opera. Hier debuteerde hij als dirigent in 2001 met Jenůfa (Janacek) met het Radio Filharmonisch Orkest en dirigeerde later ook Die Meistersinger von Nürnberg (Wagner) met het Nederlands Philharmonisch Orkest en La Cenerentola (Rossini) met het Nederlands Kamerorkest. Verder verzorgde hij verschillende malen de instudering van het Koor van De Nationale Opera. In 2013 dirigeerde hij het Nederlands Blazersensemble en het Koor bij de kroning van koning Willem-Alexander.

Fotograaf: Foppe Schut

Fotograaf: Foppe Schut

Hij is sinds 2003 artistiek leider van het befaamde Toonkunstkoor Amsterdam, welke veelal optreedt met het Concertgebouw Kamerorkest. Daarnaast dirigeerde hij vele vooraanstaande koren, zoals het Nederlands Kamerkoor, het Nederlands Concertkoor en het VU-Kamerkoor. Hij was te gast bij nagenoeg alle Nederlandse orkesten. Hij organiseerde meerdere groots aangelegde benefietconcerten met o.a. Beethoven IX en het Requiem van Verdi (in Carré, met Eva Maria Westbroek en Tanja Kross).  Hij doceert en coacht dirigenten, repetitoren en zangers. Van bijzondere muzikale betekenis voor hem was de samenwerking met de dirigenten Sir Simon Rattle, Pierre Boulez en Mariss Jansons. David van der Linde is het componerende alter-ego van Boudewijn. David schrijft veelal vocale werken, onder meer voor het Toonkunstkoor Amsterdam en het Concertgebouw Kamerorkest. Boudewijn is getrouwd en heeft vier kinderen. Dit, samen met literatuur en het buitenleven rond zijn landelijke woning, is een grote bron van energie en inspiratie.

 

Meer gespecificeerde informatie vindt u desgewenst onder: Opera, Koren, Orkesten, Docent/coach, Compositie en Benefiet.

 

The Unicorn, the Gorgon & the Manticore van Menotti, regie en muzikale leiding Boudewijn Jansen

The Unicorn, the Gorgon & the Manticore van Menotti, regie en muzikale leiding Boudewijn Jansen

Opera
Het operarepertoire van Boudewijn Jansen telt zo’n honderd werken uit alle stijlperioden en hij werkte mee aan talloze wereldpremière’s. Bij de Nationale Opera vervult hij de functie van assistent-dirigent/repetitor.

Ook  leidde hij voorstellingen bij, onder meer, de Stichting Kameropera Nederland, het Poortersfestival en het Cultuurcentrum Griffioen en werkte hij bij de Nederlandse Reisopera en bij het Utrechts Operaconcert. Als koordirigent van het Nederlands Kamerkoor werkte hij mee aan de Nederlandse première van Babylon van Widmann in de Zaterdag Matinee in het Concertgebouw Amsterdam.

 

Toonkunst Koor Amsterdam

Toonkunst Koor Amsterdam

Koren

Koren onder zijn leiding variëren in grootte van kleine ensembles tot monsterbezettingen als de 250 koorleden van het Messe des Morts van Berlioz en vertolken werken van de vroege renaissance tot nu.

In zijn functie van artistiek leider en dirigent van Toonkunstkoor Amsterdam heeft hij naam gemaakt als Bach-vertolker met de jaarlijkse uitvoering van de Matthäus Passion op Goede Vrijdag in het Concertgebouw Amsterdam. Maar het repertoire omvat eveneens alle grote koorwerken uit romantiek en moderne periode.

Boudewijn werkt als vaste dirigent van de Bach Cantorij Baarn jaarlijks mee aan meerdere cantatediensten. Hij was vaste dirigent van onder meer het Nederlands Concertkoor en het VU-Kamerkoor (ca 25 jaar). Geregeld is hij te gast bij het Nederlands Kamerkoor, ook dirigeerde hij het Nationale Operakoor Talent en het Kinderkorenfestival. In 2018 is hij gastdirigent bij de Nederlandse Händelvereniging.

 

Orkesten
Hij dirigeerde vrijwel alle Nederlandse orkesten zoals het Concertgebouw Orkest, het Concertgebouw Kamerorkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest,  het Combattimento Consort, het Nederlands Blazersensemble en het Noord Nederlands Orkest. Daarnaast leidde hij ook diverse barokorkesten als Concerto d’Amsterdam en Florilegium Musicum.

Boudewijn Jansen dirigeert symfonie nr 9 van Beethoven (fotograaf: Foppe Schut).

Boudewijn Jansen dirigeert symfonie nr 9 van Beethoven (fotograaf: Foppe Schut).

 

Docent/coach
De laatste jaren is het lesgeven een nieuwe missie geworden. Diverse dirigenten volgen bij hem privélessen en zangers verkrijgen coaching. Daarnaast geeft hij masterclasses voor zangers, dirigenten en repetitoren in samenwerking met o.m. het Utrechts Conservatorium en NKK NXT (talentontwikkeling Nederlands Kamerkoor). Bij de Dirigentenwerkplaats in Utrecht verzorgt hij jaarlijks cursussen Koor- en Orkestdirectie.

 

Compositie
Voor de componerende activiteiten van Boudewijn, onder de componistennaam David van der Linde zie ….

 

Benefiet
Uit de nadrukkelijke wens om met muziek de wereld iets mooier te maken initieerde en dirigeerde Boudewijn Jansen de afgelopen jaren meerdere grote benefietconcerten.

Benefietconcert voor vluchtelingen in de Obrechtkerk, Amsterdam (Fotograaf Foppe Schut).

Benefietconcert voor vluchtelingen in de Obrechtkerk, Amsterdam (Fotograaf Foppe Schut).

In 2015 voerde hij met onder meer Eva Maria Westbroek en Tania Kross en het Noord Nederlands Orkest het Requiem van Verdi uit in Carré ten behoeve van Musicians Without Borders.

In 2016 dirigeerde hij Symfonie nr 9 van Beethoven in een concert ten behoeve van Vluchtelingenwerk Nederland. Aan dit concert werkten musici uit vele Nederlandse toporkesten en -koren mee.

Eveneens in 2016 verzorgde hij tezamen met componist Peter Kooreman een concert voor het Benares Schoolfonds.

Eind 2017 gaf Boudewijn wederom samen met Peter Kooreman een benefietconcert. Ditmaal voor de Stichting Reclaim Childhood.